Voor mkb en familiebedrijven

accountancy en bedrijfsadvies

Goed nieuws voor MKB-bedrijven die tegen controleplicht aanzitten

MKB-bedrijven die komend jaar controleplichtig worden, hebben kans om alsnog onder de prijzige accountantscontrole uit te komen. Als bedrijven twee jaar achter elkaar aan twee van de drie vastgestelde criteria voldoen, zijn ze controleplichtig.

Per 1-1-2024 (mogelijk zelfs terugwerkend per 1-1-2023) worden de controle criteria verruimd:
* Meer dan 12 miljoen euro omzet per jaar wordt verruimd naar meer dan 15 miljoen euro per jaar
* Meer dan 6 miljoen euro balanstotaal wordt verruimd naar meer dan 7,5 miljoen euro 
* Aantal medewerkers blijft op 50 FTE

Bedrijven die (nog) niet voldoen aan de controleplicht kunnen volstaan met een eenvoudige samenstelverklaring, wat tienduizenden euro’s per jaar verschil kan maken. Redenen voor de verlaging liggen onder andere in de hoge inflatiecijfers van de afgelopen kwartalen, die zorgden dat MKB-bedrijven op papier groeiden zonder daadwerkelijk productiever te worden. Daarnaast is er sprake van schaarste op de markt van accountants, waarbij minder werk ervoor zorgt dat het niet nog moeilijker wordt om een accountant te vinden.

Vragen over de controleplicht of op zoek naar een accountant? 
Neem contact op met Daniël van Weelden RAB of Jacobine van Weelden AA van VWL Accountants & Adviseurs BV.
info@vwl-aa.nl | 0318 25 00 03