Voor mkb en familiebedrijven

accountancy en bedrijfsadvies

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de BTW voor ondernemers met een omzet van maximaal € 20.000 per kalenderjaar. Om gebruik te maken van de KOR moet deze worden aangevraagd. De KOR moet minimaal 1 maand voor ingangsdatum worden aangevraagd. Wil je in 2024 gebruikmaken van de KOR? Dan moet je deze dus voor 1 december 2023 aanvragen.

 

Welke omzet tel je mee om te bepalen of je de KOR kunt toepassen?

Leveringen van goederen en diensten die normaal gesproken belast zijn met Nederlandse btw tellen mee voor de berekening van je omzet. Dit zijn leveringen belast met 21%, 9% en 0% btw (uitvoer en intracommunautaire leveringen) en leveringen belast met Nederlandse btw die je verlegt naar een andere Nederlandse ondernemer. Ook telt btw-vrijgestelde omzet mee van leveringen van goederen en diensten die betrekking hebben op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten in Nederland. Overige vrijgestelde omzet, bijvoorbeeld omzet onder de onderwijsvrijstelling of zorgvrijstelling, telt niet mee voor de omzetgrens.

Heb je meerdere subnummers? Tel dan de omzet van deze subnummers bij elkaar op.

 

Wanneer meld ik me weer af voor de KOR?

Wanneer je bent aangemeld voor de KOR, kun je je pas na drie jaar weer afmelden. Als je omzet in een kalenderjaar boven € 20.000 komt, moet je jezelf direct afmelden voor de KOR en ben je weer verplicht omzetbelasting in rekening te brengen en af te dragen.

 

Is het handig om de KOR toe te passen?

Of het verstandig is om de KOR toe te passen, verschilt per ondernemer. Factoren die hierin een rol spelen, zijn bijvoorbeeld:

  • Is er sprake van hoge (verwachte) investeringen?
  • Welk btw-tarief is van toepassing?
  • Zijn je klanten particulieren of zakelijke afnemers?

 

Advies op maat nodig of hulp bij de KOR aanvraag nodig?

Neem contact op via onderstaand contactformulier of bel 0318 – 25 00 03 voor een afspraak.